Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned adlı eseri ile Kütüb-i Sitte dışındaki diğer hadis kitaplarına cilt ve sayfa numarası belirtilerek atıf yapılır. Cilt numarası, Romen rakamı kullanılmadan yazılmalı ve cilt ile sayfa numarası arasında eğik çizgi (5/13) kullanılmalıdır. İstenilmesi hâlinde sayfa numarasından sonra parantez içinde hadis numarası da belirtilebilir.
İlk Geçtiği Yerde | Yazar Adı Soyadı, Kitap Adı, nşr. Neşredenin Adı Soyadı (Basım Yeri: Yayıncı, Basım Yılı), Cilt/Sayfa Numarası. |
Örnek | Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, nşr. Ebû Hâcir Muhammed Saîd Besyûnî (Beyrut: y.y., 1405/1985.), 4/289 (No. 8716). |
Sonraki Geçtiği Yerde | Yazar Soyadı, Kitap Adı, Cilt/Sayfa Numarası. |
Örnek | Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 4/289 (No. 8716). |
Kaynakçada | Yazar Soyadı, Yazar Adı. Hadis Kitabının Adı. nşr. Neşredenin Adı Soyadı. x Cilt. Basım Yeri: Yayıncı, x. Basım, Basım Yılı. |
Örnek | Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Ebû Hâcir Muhammed Saîd Besyûnî. Beyrut: y.y., 1405/1985. |
Örnek: Soyad, Ad Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el- Gazzâlî, Ebû Hâmid Muhammed el- |
Sayın hocam
“diğer hadis kaynakları” ile kastedilenin bir çerçevesi var mıdır? Senedli hadisleri içeren (mesela) Musannef’ten, Taberi’den ve Tahavi’den … alıntı yaparken x: xx mi olması gerekir x/xx mi?
6.1. Hadis (“Kitâb Adı”, Bâb No. Sistemi): Buhârî, Ebû Dâvûd, İbn Mâce, Tirmizî, Nesâî ve Dârimî’nin hadis kitapları
6.2. Hadis (“Kitâb Adı”, Hadis No. Sistemi): Müslim ve İmam Mâlik’in hadis kitapları
6.3. Hadis (Cilt/Sayfa No. Sistemi): Diğer
Diyanet işleri başkanlığının Hadislerle İslam Ansiklopedisinden hadisi örneğini dipnottan gösterebilir miyiz? Nasıl?
Bk. İSNAD, “Hadis- Cilt/Sayı”
Diyanet İşleri Başkanlığının Hadislerle İslam eseri editörlü bir eser. Ancak bu bölümde yazar isteniyor. nasıl belirtilmeli?
Bk. Kitap-Editörlü
Editörlü yazarsam nasıl hadisi aldığımı belirteceğim?
Hadislerle İslam, ana hadis kaynaklarından biri değildir. Bir hadisin kaynağı gösterilecek ise Kütüb-i Sitte veya Tis’a’dan kaynak gösterilir. Hadislerle İslâm’daki bir yoruma veya bilgiye atıf yapacak iseniz Kitap-Editörlü olarak atıf yapılır.
Hocam, Kütüb-i Sitte veba Tis’a’ya ulaşma imkânımız yoksa kullandığımız hadislerin dipnot ve kaynakçalarında nasıl bir yol izlemeliyiz?
Akademik bir çalışma yazılıyor ise temel hadis kaynaklarına ulaşılmalı ve Buhârî,”İman”, 1; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/12 şeklinde kaynak verilmelidir.
hadis hadis eseri üzerinde birden çok aynı dipnotta alıntı nasıl yapılır
Soru tam olarak anlaşılamadı.
bir dipnotta aynı hadis eserinden birden çok kez alıntı yapıldığı nasıl bildirilmelidir İbn Mace, Sünen, “Rasulullah’ın Sünnetine Tabi Olmak”, (1 ve 4. babtaki hadisler
Buhârî, Ebû Dâvûd, İbn Mâce, Tirmizî, Nesâî ve Dârimî’nin hadis kitaplarından biri kaynak gösterilirken ilk geçtiği yerde baskı bilgisi ve sonrasında “Kitap Adı” ve Bâb numarasına yer verilir. İstenmesi hâlinde parantez içinde hadis numarası da yazılabilir.
İbn Mâce, ““Kitap Ad” ve Bâb numarası; “Kitap Adı” ve Bâb numarası; “Kitap Adı” ve Bâb numarası; “Kitap Adı” ve Bâb numarasına şeklinde
İbn Mâce, “Zühd”, 8; “Ṭahâret”, 47;“Diyât”, 27.
Muhterem hocam kitabın ismi Şâmile’de “Müsnedü el-İmamü Ahmed b. Hanbel” şeklinde geçiyor. Böyle mi yazmalıyız yoksa “el-Müsned” yeterli mi? Bir de basım yeri yok ama yayıncıdan doğru Beyrut olduğunu anlıyoruz, yazmalı mıyız yoksa kitabın künyesinde ne varsa o mu?
Kitap jeneriğindeki kitap adı esas alınmalı, baskı yeri mukaddime, hatime vb. biryerden teyit edilebiliyorsa yazılır.
Bir hadis-i kudsîde de şöyle buyrulmuştur:
“Allah (c.c.); ‘Seni kendi nûrumdan, diğer şeyleri de senin nurundan yarattım.’ buyurdu.” [Bkz. Ahmed, Müsned, 4, 127;]
Sayın hocam burada 4.cilt 127. Sayfa diye anlaşılıyor ancak 127. Sayfada böyle bir hadisi Şerif bulamadım yardımcı olabilir misiniz ?
Hangi baskı ise onun cilt ve sayfasına bakılmalıdır. Asıl eser görülmeden 4/127 şeklinde kaynak gösterilmesi doğru olmaz.
Hadisin kaynağını kitaptan değil de konu ile ilgili araştırma yapmış web sitesinden alabilir miyiz. Alabilirsek kaynakçada nasıl gösterebiliriz
Akademik araştırmada en güvenilir matbu kaynağa ulaşmak esastır. Web sitesi kapanabilir, sayfa silinebilir. Başkalarının sizin gösterdiğiniz kaynağa her zaman ulaşabilmesi mümkün olmalıdır.
Ciltli kitaplarda cilt/sayfa numarasının önünde “c” olmalı mı? Zoterodan dipnot eklerken “c” harfi otomatik geliyor. Örnek : Serahsî, el-Mebsut, c. 29/164.
Hayır, Mebsut, 2/19 yeterli