11.3. Ansiklopedi-Web

İlk Geçtiği Yerde Yazar Adı Soyadı, “Madde Adı”, Ansiklopedi Adı (Erişim Gün Ay Yıl).
Örnek Mustafa Çağrıcı, “İhsan”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (Erişim 12 Temmuz 2019).

Shari L. Lowin, “Isrāʾīliyyāt”, Encyclopaedia of Islam (Erişim 13 Temmuz 2019).

Raşit Küçük, “İsnad”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (Erişim 16 Nisan 2019).

Sonraki Geçtiği Yerde Yazar Soyadı, “Madde Adı”.
Örnek Çağrıcı, “İhsan”.

Lowin, “Isrāʾīliyyāt”.

Küçük, “İsnad”.

Kaynakçada Yazar Soyadı, Adı. “Madde Adı”. Ansiklopedi Adı (Edisyon). Ed. Editör Adı Soyadı. Erişim Gün Ay Yıl. Erişim Adresi
Örnek Çağrıcı, Mustafa. “İhsan”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. Erişim 12 Temmuz 2019. https://islamansiklopedisi.org.tr/ihsan–iyilik

Küçük, Raşit. “İsnad”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. Erişim 16 Nisan 2019. https://islamansiklopedisi.org.tr/isnad–hadis

Lowin, Shari L. “Isrāʾīliyyāt”. Encyclopaedia of Islam (3. Edisyon). ed. Kate Fleet vd. Erişim 13 Temmuz 2019. http://ekaynaklar.mkutup.gov.tr:2097/10.1163/1573-3912_ei3_COM_32621

Elektronik yayınların internet erişim adresleri dipnotta değil sadece kaynakçada belirtilir. Eserin yayın türünün bilinebilmesi amacıyla dipnotta eser adından sonra parantez içinde erişim tarihi yazılır.

Was this page helpful?

11.3. Ansiklopedi-Web” hakkında 15 yorum var.


  1. erişim zamanı dediğimiz şey, bizim kaynağa ulaştığımız zaman oluyor değil mi ? Yoksa o makalenin yayınlandığı vakit mi ?

    1. Erişim Tarihi, sizin ilgili kaynağı okuduğunuz tarihtir. Bu şekilde bir web sayfasından bilgi aldığınızda ilgili sayfanın eriştiğiniz tarihteki görüntüsünü kopyalamak ve saklamak önemlidir. Çünkü ilerleyen günlerde içerik silineblir veya yayından kaldırılabilir. Bu gibi durumlara karşı bir kopyasının elinizde olması önemlidir.

  2. Aynı adda ve farklı alanlarda yazılan maddeleri nasıl kaynak vereceğiz. Örnek
    Kıyas maddesi üç alanda üç farklı yazar tarafından kaleme alınmış.
    H. Yûnus Apaydın, “Kıyas” (Fıkıh), Zülfikar Tüccar, “Kıyas” (Arap Dili), Ali Durusoy, “Kıyas”,
    Yanlarına alanlarını belirtecek miyiz? yoksa belirtmeden mi yazacağız?

  3. hocam tdv ansiklopedisinde üç farklı yazarı ve konusu olan bir maddeyi dipnotta göstermek istediğimizde örneğin sadece ilk yazarın yazısına atıf yapacaksak geri kalan iki yazarı da belirtmemiz gerekir mi? Bu madde ile ilgili diğer yazarın bölümüne atıf yapacaksak sonraki geçtiği yer olarak mı yoksa ilk geçtiği yer olarak mı atıf yaparız? bir de bu şekildeki çok yazarlı maddeleri kaynakça da nasıl göseririz?

    1. “tdv ansiklopedisinde üç farklı yazarı ve konusu olan bir maddeyi dipnotta göstermek istediğimizde örneğin sadece ilk yazarın yazısına atıf yapacaksak geri kalan iki yazarı da belirtmemiz gerekir mi?” HAYIR
      “Bu madde ile ilgili diğer yazarın bölümüne atıf yapacaksak sonraki geçtiği yer olarak mı yoksa ilk geçtiği yer olarak mı atıf yaparız?” İLK geçtiği gibi. “Madde Adı (Alt Madde Adı)” “Felsefe (Litaratür)”
      Yusuf Şevki Yavuz, “İstidlâl (Kelâm)”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (İstanbul: TDV Yayınları, 2001), 23/325-328.
      “bir de bu şekildeki çok yazarlı maddeleri kaynakça da nasıl göseririz?” Ansiklopedi maddesindeki her alt madde, ayrı bir madde gibi yazılır: “Madde Adı (Alt Madde Adı)” “Felsefe (Litaratür)”
      Yusuf Şevki Yavuz, “İstidlâl (Kelâm)”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (İstanbul: TDV Yayınları, 2001), 23/325-328.

      1. Çağrıcı, “İhsan”. şeklinde sayfa numarası gösterilmeden yazılması Akademik camianın pek alışık olmadığı bir stil. İzah etmede zorlandığımız bir husus. Kaynakçada zaten bağlantı adresi var. Sayfa numarasını yazmaya gerek var mı?

        1. Web Ansiklopedi için sayfa numarası vermek imkânı olmadığı için sayfa numarası verilemiyor. Kaynakçada web adresi veriliyor, sayfa numarası olmadığı için hiçbir yerde yazılamıyor.

  4. tdv ansiklopedisinde bir maddede geçen başka kaynaktan alıntı olan bilgiyi nasıl dipnotlamalıyız?

  5. Her dergiye, her üni.ye her enstitüye göre değişen şu atıf sisteminde de bir birliktelik gözetmeliyiz. Bunlar bizleri cidden amacımızdan uzaklaştırıyor ve yoruyor. Çalışma bu noktada oldukça detaylı ve rehber mahiyetinde emeğinize sağlık.

  6. Hocam madde değiştiği zaman ilk geçtiği yerdeki gibi mi dipnot yazmalıyız yoksa sonraki geçtiği yerdeki gibi mi yazmalıyız

Bir Cevap Yazın